dijous, 10 de novembre de 2011                                                    JOSEP Mª DE SAGARRA

El 27 de setembre de 2011 fa cinquanta anys de la mort de Josep Mª de Sagarra i aquest aniversari "rodó" ha estat una bona excusa per commemorar l´Any Sagarra que servirà per fer-li un homenatge i per refrescar-nos la memòria de les seves obres i al mateix temps per reivindicar la gran importància d´aquest autor tan primordial per a la cultura catalana.

Josep Mª de Sagarra i Castellarnau  va néixer a Barcelona el 5 de març de 1894 en una família de la petita aristocràcia barcelonina. El seu pare Ferran de Sagarra va dedicar la seva vida a la investigació històrica, sent un referent mundial . Sagarra va créixer envoltat de llibres ja que a casa dels seus pares hi havia una biblioteca antiga que datava de quatre segles. Potser això va contribuir a despertar la seva afició literària.

Va estudiar als Jesuïtes de Barcelona on va començar a mostrar les seves aficions culturals. Es va llicenciar en Dret però va decidir dedicar-se de ple a la literatura, reconeixent que la seva vida havia sofert una metamorfosi i se sentia optimista de cara al seu futur. La seva producció literària es va diversificar en tots els gèneres i va ser realitzada en un català molt viu que el va apropar al gra públic.

Va ser també un gran apassionat de la naturalesa i, de fet, aquesta passió queda reflectida en una de les seves primeres proses escrita el 1922 titulada "Els ocells amics".

La seva obra va ser molt extensa: poesia, teatre, novel.la, traduccions i versions, reculls i articles periodístics.
Va estar relacionat amb grans personatges culturals de l´època i en molts aspectes va omplir el buit que havien deixat personatges com Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà o Joan Maragall.

Va viure exiliat des de l´octubre de 1936 fins l´agost de 1940 a causa de la guerra civil espanyola. El 1936 es va casar, el 1938 es va establir a París i el 1939 va néixer el seu fill. El 1940 va tornar a Catalunya on es va incorporar a la vida literària.

Però Sagarra va ser sobretot un home de teatre on va destacar tant en el drama poètic com en el teatre de costums i de prosa, sent la seva etapa més creativa i original la dècada de 1930 en la que va escriure obres com Gardènia (1930), L´Hosltal de la Glòria (1931) o La Rambla de les floristes (1935).
 L´any 1954, havent ja complert 60 anys, va estrenar una de les obres que li va proporcionar un gra èxit " La ferida Lluminosa". 

Jo vull retre el meu petit homenatge a aquest gran autor comentant algunes de les seves obres teatrals que més m´han agradat.

JOSEP M. DE SAGARRA
                                                                                                                         
                                                           
                                             ( Poema de Josep Mª de Sagarra)
                                                           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada