dimecres, 16 de novembre de 2011

L´ANTÒNIA

Com ja he explicat l´Antònia és la protagonista de l´obra de Sagarra "La Rambla de les floristes", i aquest  personatge crec que mereix que li dediqui un comentari, ja que el considero molt representatiu d´una època que, ara ens queda molt lluny en el temps i en els valors.

En boca de l´Antònia i a través dels seus monòlegs tenim una bellíssima  descripció de la Rambla i una perspectiva molt realista de l´època.

La parada de l´Antònia es caracteritza per les diverses històries que  hi succeeixen:  picabaralles amb les venedores de les altres parades,  la  relació amb la seva neboda a qui vol ajudar a fer un bon casament, cosa que aconsegueix, el seu interès a aconseguir que Leonor, una florista enamorada d´un senyor de casa bona toqui de peus a terra, i que en no fer-li cas, té un fracàs que li dol molt, i sobretot  la seva relació amb els homes, la majoria importants, que sovint  visiten la seva parada per xerrar i passar l´estona amb la seva conversa. Està tan lligada a la Rambla i a les seves flors que quan el senyor  Ramon, eternament enamorat  d´ella,  li proposa matrimoni  no l´accepta perquè això suposaria un canvi a la seva vida que no està disposada a assumir.

És un personatge que t´arriba al cor sense poder-ho evitar. La bellesa de la seva poesia et captiva des del primer moment i et transporta a un temps i una època que sembla que es faci realitat.


La Rambla de les floristes -  Centre Cultural Els Catalanista

1 comentari: