dissabte, 28 de gener de 2012

HOMENATGE A SAGARRA AL PALAU DE LA MÚSICA CATALANAEl dia 23 de gener de 2012 vaig tenir la sort d´assistir al Palau de la Música Catalana on va tenir lloc un gran Homenatge Institucional i Popular a Jose Mª de Sagarra en commemoració al cinquantenari de la seva mort. El fill de l´escriptor, el periodista Joan de Sagarra, que va assistir a l´acte, havia reclamat amb un article a La Vanguardia aquest homenatge al seu pare.                                                                                    
                                                                                                                    
                                 
                                        El president Mas i Joan de Sagarra          
                                 
L´acte va començar amb un parlament del President de la Generalitat Artur Mas, lloant la figura de Josep Mª de Sagarra, de qui va destacar la seva capacitat intel.lectual per arribar fàcilment a un públic molt variat i la seva importància per la cultura i la llengua catalana. Van assistir també a l´acte el Conseller de Cultura Ferran Mascarell, l´alcalde de Barcelona Xavier Trias, l´expresident Jordi Pujol i altres personalitats destacades.

La direcció i el guió escenics va anar a càrrec de Joan Ollé i va comptar amb la participació de diversos actors i actrius de l´escena catalana que van recitar una gran diversitat de poemes de Sagarra. També es van cantar cançons de poemes musicats.

Van intervenir:

La Coral Jove de l´Orfeó Català, Joan Anguera, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Ivan Benet, Montserrat Carulla, Ester Formosa, Enric Majó, Roger Mas, Rosa Novell, Sílvia Pérez Cruz, Josep Mª Pou, Marina Rossell, Carme Sansa, Lluís Soler, Toti Soler i Mauricio Villavecchia. Tots ells han tingut en algun moment de la seva carrera artística alguna relació amb l´obra de Sagarra.

Els actors esmentats van anar desgranant, entre poesies i cançons, la vida del poeta.Es va fer un passeig per las seva vida començant pels seus estudis als Jesuïtes de Barcelona, ja mes gran la seva estada a Madrid, la seva vida a París, el seu pas per Florència, el viatge de nuvis que va durar mig any i, sobretot,el seu lligam amb Port de la Selva, que va influir molt a la seva vida.

També es va comentar que el seu pare li va presentar, de petit, a Mossèn Cinto i, ja de gran, va tractar amb Maragall, Rossiñol i Guimerà. També va tenir ocasió de conèixer a Roma, el papa Pius X,.

En l´acte es van recitar fracments d´Els Ocells amics, del Poema de Nadal ,de  Vida Privada, de la traducció de La Divina Comèdia, de les traduccions de diferens obres de William Shakespeare , de les poesies satíriques publicades a El be negre, del Poema de Montserrat, de Galatea , i d´ El cafè de la Marina i es van interpretar les cançons Vinyes verdes vora el mar, La cançó de la Pluja, La dona d´aigua i El cant del Poble.Va especialment emocionant el poema final de l´obra La filla del Carmesí que Josep Mª Pou va recitar amb molt sentiment.

                           
                                         Els actors a l´escenari del Palau

Va ser una acte molt emotiu que va posar de relleu la importància que te per Catalunya i per la llengua catalana aquest gran escriptor, autor de teatre i sobre tot poeta que va ser una persona estimada, malgrat algunes enveges, i autènticament popular.

L´acte d´homenatge tindrà continuïtat el proper dia 13 de febrer a Madrid, en l´"Ateneo Científico Literario i Artístico" coordinat per l´historiador Lluís Permanyer que vol donar a conèixer la estreta relació que va tenir Segarra amb la capital d´Espanya.

És molt important aquest acte de reconeixement que s´ha dedicat a un català que va contribuir molt a normalitzar la cultura catalana fent-la més completa i més moderna.

GRÀCIES SAGARRA.

1 comentari:

  1. M`hauria agradat tant haver-hi estat! Quina sort vas tenir! Et felicito per la publicació i les fotografies.

    ResponElimina