dilluns, 23 de gener de 2012

LA FILLA DEL CARMESÍ


El diumenge 22 de gener de 2012, en commemoració del 50è aniversari de la mort de Josep Mª de Sagarra, va ser representada a l´Auditori Barrades de L´Hospitalet de Llobregat una lectura dramatitzada de l´obra   La filla del Carmesí. magníficament interpretada pel Grup de  Teatre Margarida Xirgu de l´Ateneu Cultural de  l´Hospitalet.
                                                   Aquesta obra estrenada l´any 1929 al teatre Novedades de Barcelona segueix sent, com moltes de Sagarra, un retrat dels personatges representatius   d´una època , que ell ha fet entranyables, i que sense les seves obres no hauríem arribat a conèixer o no hauríem conegut prou bé.


"La filla del marxant"L´acció de l´obra La filla del Carmesí, escrita en forma de poema hendecasíl.lab,  ens transporta al segle dinou i ens mostra una societat catalana que ara ja 
no existeix però alguns dels problemes que planteja segueixen  encara vigents.


Ens representa l´hereu d´un gran mas  de la Plana de Vic, Guillem de Cal Bandoler, home molt ric, que accepta la juguesca que es casarà amb la primera dona que entri per la porta de l´hostal en aquell mateix moment.


I qui entra és el Carmesí, un rodamón saltimbanqui, que va de poble en poble, acompanyat de la que diu que és la seva filla, una noia de setze anys, i que accepta encantat que el ric hereu li proposi casar-se amb ella i fer-la senyora del Mas. A ella també li agrada la proposició ja que està acostumada a no tenir res però amb la seva innocència no veu què s´haurà d´enfrontar  a molts problemes.


El principal problema és la Francisca Delicada, que des de fa anys és l´amistançada del Guillem i que, creient les promeses d´ell, ha pensat que un dia s´hi casaria i per tant s´ha fet la il.lusió de ser la mestressa del mas. Això comporta una sèrie de retrets i menyspreus cap a la "Carmesina" que, en principi, es mostra molt tímida ja que es creu molt poca cosa, però malgrat tot demostra el seu bondadós caràcter cosa que fa que l´hereu, que primer la tenia en poca consideració, acabi enamorant-se´n i estimant-la de debò. Naturalment la Francisca ha de deixar el mas i tot acaba bé.


La meva opinió
-(L´obra és un retrat del paper de la dona en una societat en que l´home feia i desfeia a la seva conveniència sense importar-li gaire els sentiments que podia despertar i alimentar amb la seva actitud, que variava segons la seva conveniència. El protagonista d´aquesta obra, al meu entendre, menysprea cruelment la Francisca, la dona que fins que ell coneix la Carmesina li havia donat tot i servit fidelment i tot i que esperava convertir-se en la mestressa del Mas, l´Hereu havia alimentat de valent aquest desig)-


Fet aquest comentari, la poesia d´aquesta obra és impressionant. Els versos finals en boca del protagonista són d´una força que commou.( La persona que estava asseguda al meu costat al teatre no es podia treure el mocador dels ulls). Costa d´entendre que es pugui escriure d´una manera tan meravellosa i amb tanta sensibilitat.


Comentari de Sagarra sobre aquesta obra
De totes les meves obres, La Filla del Carmesí, és al meu entendre, l´única que respira amb un pulmó francament teatral  i en la que el dramaturg i el poeta arriben a un acord sobre el tema de positiu interès humà . És per això que la Filla del Carmesí ha perdurat més que les altre, tant en el meu afecte com en l´interès del públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada