diumenge, 8 de gener de 2012

"MARIA VILA " I " SAGARRA"

La gran actriu catalana  Maria Vila va néixer al barri de Gràcia de Barcelona  l´any 1897 i fou una de les principals intèrprets de les obres de Sagarra.

Filla de l´actriu Maria Panadés, va començar a actuar als nou anys, i va arribar a ser una actriu amb un gran caràcter i una gran varietat interpretativa, tant en papers còmics com dramàtics i tenia un domini absolut de l´escena.


L´any 1919 es va casar amb el també primer actor Pius Daví, amb qui va formar la companyia teatral "Vila-Daví" a finals de l´any 1920.


Moltes de les obres de teatre de Josep Mª de Sagarra van ser interpretades per aquesta parella d´actors, estrenades quasi sempre al Teatre Romea de Barcelona. 


Per a Maria Vila va escriure Sagarra l´obra "L´Hostal de la Glòria"´any 1931, que també va interpretar el matrimoni. Altres obres de teatre que també van ser interpretades per ells van ser: Fidelitat (1924), Desitjada (1932), L´alegria de Cervera (1932) i El cafè de la Marina (1933).


Ja vídua, l´actriu va interpretar, l´any 1954, l´obra de Sagarra "La Ferida Lluminosa" amb un èxit sense precedents  i que es va representar durant més d´un any al Teatre Romea.


L´any 1960, tres anys abans de morir, li van concedir la Medalla del Treball i, en unes funcions d´homenatge, també al Romea, va interpretar per última vegada L¨Hostal de la Glória  que va ser la seva última interpretació teatral i una de les més notables.


.MARIA VILA CONTA RONDALLES EP SELLO RCA VICTOR AÑO 1962 LA VENTAFOCS CUENTO INFANTIL EN CATALAN (Música - Discos - LPs y Singles Vinilo - Música Infantil)

                                             Va morir a Barcelona l´any 19634 comentaris:

 1. M'ha fet molta gràcia el record a Maria Vila, jo no l'havia vista actuar mai però a casa se'n parlava molt. Molt bonic tot plegat.

  Anna M. Moya

  ResponElimina
 2. Molt oportú incloure a la Maria Vila i la companyia Vila-Daví, en un blog que parla d'en Josep Maria de Sagarra.
  Veritablement la Maria Vila era una gran actriu. Jo la vaig veure cap a l'any 55, crec que fent "L'hostal de la Glòria".
  Et felicito per aquesta tasca de donar-nos a conèixer coses quasi desconegudes per a la gent que al començar aquest segle no havia arribat a la "tercera edat"
  Llorenç Macías

  ResponElimina
 3. Un treball molt elaborat, una feina molt ben feta. I que reflecteix l’admiració que sents per aquest gran autor .

  Raimunda

  ResponElimina
 4. La dama jove del retrat de dalt no és Maria Vila, és Margarida Xirgu.
  Salutacions!

  ResponElimina