dilluns, 20 de febrer de 2012

L´HEREU I LA FORASTERA


L´HEREU I LA FORASTERA


Les obres de teatre en llengua catalana havien estat prohibides pel franquisme des del final de la Guerra Civil Espanyola fins l´any 1946, any en van tornar a ser permeses.

Amb el final de la Segona Guerra Mundial el franquisme es va veure obligat a una certa obertura política i cultural però els autors es veien obligats a adaptar-se  a les  imposicions i influències morals de l`època i a les exigències de la censura. A més, el públic havia perdut la percepció de les obres en català .

Sagarra i altres autors van intentar escriure obres amb un context nou, més europeu, però el públic ho va rebre amb fredor. Per tant va tornar a l´estil que l´havia fet popular i va escriure L´hereu i la forastera, obra en vers, l´any 1949, amb la qual va obtenir un gran èxit.

A l´obra si perceben les imposicions morals de l´època. Està ambientada a l´any 1845 a Roda de Ter, i és un relat d´aventures, d´amor i odis.  La protagonista, una noia sola i soltera que desconeix qui van ser els seus pares, arriba al poble on preten fer una vida lliure, sense fer cap mal a ningú però sense pressions, però això no és ben vist al poble. S´enamora d´un ric hereu i ell li correspon fins que apareix el pare de la noia que és un bandoler que ha viscut anys a les muntanyes i és perseguit. Vol veure la seva filla i escapar però el jutge del poble, que desitja la noia sense poder  aconseguir-la , empresona el  pare que és ajusticiat a la plaça del poble.

L´hereu, penedit del seu comportament, ja que desbordat pels fets ha menyspreat la noia, demana a la seva àvia que és la pubilla rural del Pedrell i protectora d´ Isabel, que intercedeixi. Ho fa i  consent amb el casament del seu nét, l´hereu, amb la Isabel, la pubilla.

Aquesta obra fou estrenada al Teatre Romea de Barcelona el 17 de novembre de 1949 i va ser interpretada, en els papers principals, per Paquita Ferrandiz i Pau Garsaball que també en va ser el director.

Pau Garsaball va morir l´any 1991 i Paquita Ferrandiz l´any 1996.

La filla de Paquita Ferrandiz és la coneguda actriu de teatre i televisió catalana Maife Gil.

                                                                                        Pau Garsaball, 

La meva opinió :  L´hereu i la forastera és una crítica a la hipocresia de la societat de l´època, molt ben explicada i, com sempre, amb una poesia magnífica. Segurament Sagarra hagués estat més crític amb  la pèrdua de valors de la societat i el pessimisme que va portar la segona Guerra Mundial, com va demostrar al publicar l´obra Sílvia, el 1947, però  al ser un teatre existencialista no va ser comprès per la gent.  Per tant va  tornar a escriure els temes que a la gent li agradava.

2 comentaris:

  1. Aquesta obra també la vaig veure, de petita al centre teatral dels diumenges però no la recordo gaire, només sé que va ser un altre esdeveniment dins l'asociació

    ResponElimina
  2. Fa molts anys aquesta obra la vaig veure amb els meus pares. Recordo al Pau Garsaball era molt atractiu i bon actor . Molt bona feina!
    Raimunda

    ResponElimina