dilluns, 5 de març de 2012

LES LLÀGRIMES D´ANGELINA

Aquesta obra de Teatre es va estrenar l´any 1928 al Teatre Català (actualment Novedades) i va ser interpretada pel mateix Josep Mª de Sagarra, tot i que no tinc constància de quin personatge interpretava.

L´obra està escrita en vers com quasi totes les obres teatrals de Sagarra ja que com ell deia: "escric en vers perquè el vers ennobleix la paraula" Va ser escrita en la seva plenitud com a escriptor, quan va assolir els majors èxits com a autor d´obres de teatre.


L´acció d´aquesta història esdevé en una casa d´antics senyors d´una ciutat tranquil.la, a les acaballes del segle XVIII, quan encara quedaven restes de la revolució viscuda al país. En aquesta obra Sagarra dóna relevància principalment als diferents tipus dels personatges que hi intervenen.

És una història on triomfa l´amor vertader deixant enrerre les manipulacions i intrigues familiars.
L´Angelina és la Pubilla i hereva d´una casa senyorial. El seu pare, que era l´hereu de la finca, és mort i tampoc té mare, però està envoltada d´oncles i ties que, amb  l´excusa de cuidar-la, volen controlar la seva vida i aprofitar-se de la seva herència.

Cada una de les sever ties la vol fer casar per interès. Una amb un home gran i ric  i l´altra amb un jove de poc caràcter. Totes dues  consideren que cap dels dos portarà problemes i podran seguir dominant la situació. Ella es deixa portar fins que arriba a la finca un cosí, en Berenguer, que va estar lluitant a la guerra i a la tornada va matar un home per defensar l´honor d´una dona maltractada a qui ell estimava. El brètol era un personatge important i ell un noi jove sense cap influència i per tant va acabar a la presó durant sis anys. Ara n´ha sortit i torna a casa on no és ben rebut per la família pel seu passat i també  per la por a que els reclami la seva part d´herència.

Malgrat tot s´enamora de l´Angelina i ella d´ell. De res serveixen els esforços dels oncles i ties per seguir fent la seva voluntat. Berenguer els retreu el seu egoisme i la manipulació que han fet dels béns de l´Angelina en favor propi. Ella, amb coratge, rebutja els pretendents que li havien imposat. Ha hagut de vessar llàgrimes d´impotència però Berenguer li ha fet veure la veritat.  L´estimació de la parella acaba per imposar-se a l´adversitat. 

La meva opinió:

Malgrat no ser de les obres més conegudes de Sagarra és un dels temes que més m´ha agradat. Els diversos personatges que hi intervenen estan molt ben definits i la ferma voluntat de la protagonista s´imposa amb decisió a les egioistes imposicions familiars.

El públic sempre va saber valorar el producte teatral de Sagarra encara que la crítica no sempre li va ser favorable. Escrivia per un públic de multitud, que és qui realment va fer necessari el seu ampli treball al teatre.

1 comentari:

  1. M'has fet venir ganes de llegir aquesta obra. Com sempre, el resum molt ben exposat. Felicitats,

    Anna M. Moya

    ResponElimina