dilluns, 23 d’abril de 2012

GARDÈNIAAquesta obra es va estrenar al Teatre Talía de Barcelona el 19 d´abril de 1930, amb l´actriu Enriqueta Torres -(Gardènia)- i Ramon Caralt- (Lleonad)- en els papers protagonistes, amb unes actuacions notables que van complaure molt  l´autor.

El tema i las situacions de Gardènia, segons l´opinió del mateix Sagarra, eren d´un realisme inacceptable pel públic de teatres convencionals com el Novetats i, per tant, es va  estrenar al Paral.lel. Va ser una obra molt criticada i va tenir molts defensors però també molts detractors acèrrims.

L´argument

L´acció de l´obra transcorre en un barri tèrbol d´una ciutat mediterrània. Un bar pintoresc i tronat, serveix de nexe perquè si apleguin diversos personatges que expliquen la seva vida, força depriment i mísera.
Entre ells, hi ha Gardènia, una dóna que ha sigut en el passat molt bonica i admirada, cantant d´un local de diversió de l´època i que ara, en plena decadència, malviu oferint el seu cos a baix preu a qualsevol que la reclami. També és maltractada per un dels personatges-el Galtanegra- que la menysprea.

En mig d´aquesta situació arriba a la taverna  en Lleonard, un home que ha viscut molt temps lluny del poble. Va haver de fugir perquè va matar, en una baralla, un amic que li havia arrabassat  de les mans  un clavell ofert per Gardènia durant una actuació.  Ella ja no el recorda però ell ha mantingut viu l´amor i ha tornat per  retrobar-la. 

En principi ella no el creu i desconfia de les seves intencions i, malgrat estar junts una nit, ella segueix acceptant la companyia d´altres homes. Ell es desespera i està a punt de matar-la perquè no pugui anar amb ningú més i ella accepta que la mati perquè se sent molt desgraciada. Finalment tots dos reaccionen i queden junts i feliços d´haver trobat el verdader amor.

La meva opinió

Sagarra opinava que aquesta obra, una mica retocada, en un futur podria tenir més èxit.  El tema  actualment no seria cap escàndol com quan es va estrenar. 

El diàleg entre els personatges secundaris és el millor de l´obra. Un d´ells és una florista que m´ha  recordat  la que en el temps seria la protagonista d´una altra obra de Sagarra: "La Rambla de les Floristes",  obra meravellosa. 

Com sempre, el diàleg en  vers immillorable.


1 comentari:

  1. Les teves ressenyes tenen l’habilitat de atiar als lectors a llegir aquests obres que tu tan bé has exposat . Felicitats!
    Raimunda

    ResponElimina