diumenge, 27 de maig de 2012

SAGARRA PER SEMPRE.

Seria llarg i complicat -més aviat impossible- explicar, en un treball breu, la trajectòria teatral de Josep M. de Sagarra. Em limitaré a comentar alguns trets de la seva personalitat i anotar algunes de les seves frases tretes del pròleg del seu llibre "Obres Completes de Teatre" , escrit per ell mateix.

Vaig començar aquest blog una mica per casualitat ja que havia de fer un treball per la classe de literatura, era l´any Sagarra i jo recordava haver vist de petita algunes obres d´aquest autor. I és en aquest treball on he tingut l´oportunitat i la sort de llegir i gaudir d´unes quantes obres de teatre de les seves diverses èpoques d´autor teatral. Llegir-lo ha estat un verdader plaer i els seus versos m´han deixat impressionada, per la seva qualitat i manera  d´expressar les situacions i el caràcter que imprimeix als seus personatges.

Josep Mª de Sagarra és una figura molt destacada de la literatura catalana. Tenia una increible facilitat per fer versos i una gran talent per escriure. Va ser molt estimat pel públic que el va llegir i que va veure les seves obres de teatre.  És en la faceta d´autor teatral  on va aconseguir la seva més gran popularitat 

La mateixa intel.ligència que el va fer triumfar també el va fer saber reaccionar al fracàs. S´adaptava als gustos del seu públic i es posava al servei de l´espectador . Escriure era la seva vida. Era escriptor vocacional. Explicava els temes d´una manera ràpida i fàcil i a un fracàs responia amb una altra obra, sense haver perdut les ganes d´agradar i sempre aconseguia finalment que el públic s´entusiasmés amb el seu teatre i els seus personatges. En general, va gaudir de molt d´èxit tot i que alguns dels seus temes no agradaven a les "famílies tradicionals" però això no el desanimava. Algunes obres les va estrenar al Paral.lel perquè no haurien estat ben vistes en els teatres convencionals. I van tenir també èxit. Era un autor molt popular i el públic, en general, l´estimava.

Va confiar en una sèrie d´actors que van influir molt en l´èxit de les seves obres. Va escriure  Marçal Prior per a Enric Borràs, que tot i convalescent d´una malaltia, va estrenar. També el matrimoni Pius Daví i Maria Vila, Maria Morera, Paquita Ferràndiz, Pau Garsaball, Joan Capri i molts i molts més van ajudar a enriquir la seva producció teatral. La mateixa Margarida Xirgu va interpretar obres seves traduïdes al castellà. 


Li agradava imprimir realisme a les seves obres, tant que l´actriu Maria Vila, en L´Hostal de la Glòria", sortia a l´escenari amb dos pollastres vius.

El teatre de Sagarra té una conexió molt rica amb l´idioma català. Sagarra va saber fer sentir la importància de la llengua catalana en tota la seva extensa obra.
-Segons opina Josep Benet en el llibre "Sagarra vist pels seus amics", aquest autor , igual que altra gent, s´havia negat a escriure en castellà i fins l´any 1.950 no es va decidir a escriure amb "El idioma del Imperio". Sagarra és el típic home a qui s´ha tractat injustament i s´equivocava quan creia que a Madrid l´estimaven. No era així ja que al instal.lar-s´hi i fer teatre en castellà el veien com un competidor-

També s´ha de dir que es va voler desacreditar en alguns sectors, per la seva actitud política, sobretot per enveja. Envejaven el seu talent i la facilitat que tenia per arribar al públic. Tenia amistat amb gent del règim però mai va deixar de banda Catalunya. Era conservador i de dretes però amb una mentalitat molt oberta.

Malgrat tot, ell anava a la seva, escrivia el que volia i quan volia. La seva vida era la ploma i el vers. Sobretot el vers, que li sortia amb facilitat . Era un home amb un talent molt gran i molt envejat. Va gaudir de l´amistad i admiració de gent molt important però també va tenir detractors que no li perdonaven la seva personalitat i el seu èxit.

És una pena que, actualment no es doni a conèixer gaire l´obra d´aquest autor a la joventut i que no s´ensenyi el seu extens treball a les escoles. Junt amb Verdaguer, és l´autor català més popular i que va donar cultura a la gent mitjançant el teatre, ja que la classe treballadora no llegia gaire.

Felicitem-nos per tenir a Catalunya l´obra d´aquest impressionant escriptor, poeta, traductor i, principalment, autor de teatre. Aquest honor ningú ens el pot prendre.

Frases de Sagarra sobre teatre:

"Poques coses hi ha en aquest món més suggestives , més diabòlicament fascinadores, que el teatre"

"No hi ha res més fàcil i menys complicat que un èxit teatral i tampoc no hi ha res més fàcil i menys complicat que un fracàs teatral".

"De totes les activitats literàries el teatre és la més complexa, la més rutilant d´humanitat, la més maliciosament farcida d´elements angèlics i element diabòlics".

" Si jo he estrenat més enllà de quaranta obres teatrals, més que per vanitat, més que per guanyar uns diners i més que per justificar una manera de viure, ho he fet perquè des d´un primer moment m´he sentit vençut, aclaparat i arravatat per la llum divina de l´escenari, pel tuf agradable de l´escenari, per la mentida deliciosa de l´escenari, i m´he sentit i em sento un enamorat sinceríssim d´aquesta terrible musa del teatre, que sobre la seva cara de pell natural graciosament encasta la careta daurada del somni"

-Per realitzar aquest blog he consultat els volums Teatre I  i Teatre II de Josep Mª de Sagarra, cedits per la Biblioteca de Catalunya on també vaig assistir a un parell de conferències sobre l´Any Sagarra; he llegit diverses opinions i recollit  imatges d´Internet i he llegit també el llibre" Sagarra vist pels seus amics" de Lluís Permanyer


1 comentari:

  1. Un bloc molt ben treballat que ha posat al nostre abats aspectes d’aquest autor que desconeixia. Has estat una comentarista molt lleial i a la vegada valenta has sabut transmetre el teu entusiasme pel personatge i el teatre.
    Felicitats , Bones vacances!
    Raimunda

    ResponElimina